Winterklaar maken van je tuin? Maak het niet te netjes!

Winterklaar maken van je tuin? Maak het niet te netjes!

Nu de herfst echt begonnen is en de zon zich steeds minder laat zien, is het hoog tijd om de tuin klaar te maken voor de winter. De gemeente Hardenberg geeft je graag tips hoe je dat doet op een manier waarbij je ook de natuur een handje helpt. Een opfrisbeurt dus, waarbij jouw tuin ook in het najaar aantrekkelijk blijft voor insecten, vogels en andere kleine dieren. Lees mee wat jij kunt doen om de biodiversiteit in jouw tuin te verbeteren!

Bladeren op de grond

Bladeren op de grond

Herfstblad in een bos zien we graag. Maar in onze tuin halen we het liever snel weg. Terwijl het vaak beter is om het blad te laten liggen. Het is de ideale beschutting in de wintermaanden voor bijvoorbeeld egels en andere dieren die in onze tuin leven.

Bloemen zaaien

Bloemen zaaien

Wil jij in het voorjaar een tuin met mooie bloemen? Dan moet je deze bloemen al in de herfst zaaien. Een bloementuin met wildebloemen heeft als voordeel dat het weinig moeite kost. En het ziet er vaak prachtig en fleurig uit. Bovendien help je hiermee de natuur.

Egelvriendelijke tuin

Egelvriendelijke tuin

Vogelnestkastjes

Vogelnestkastjes

Buiten slapen in een koude winternacht; wij moeten er niet aan denken, maar voor vogels is het een doodnormale zaak. Ook al hebben ze ’s winters hun dikste pak aan, een beetje hulp om de koude nachten door te komen is altijd welkom. Een nestkastje in je tuin is naast een broedplek ook een heerlijke schuilplek voor vogels als het vriest of hard waait. Grote kans dat de gevleugelde vriend, als hij af en toe al overwintert in jouw kastje, in de lente terugkomt om er zijn nestje te bouwen.