Wat

Biodiversiteit

Biodiversiteit is een begrip dat steeds belangrijker wordt en gelukkig ook steeds bekender. Biodiversiteit gaat over de leefomgeving van dieren, insecten, vogels en planten. Wie niet alleen kijkt naar zijn eigen gemak, maar ook stilstaat bij het welzijn van de dieren en planten kan de wereld een handje helpen. Biodiversiteit raakt namelijk niet alleen de dieren, maar gaat ook over de bescherming tegen ziektes, schoon water en vruchtbare grond. 

Niet te netjes

Bij de eerste vallende blaadjes halen we al snel de bezem of bladblazer uit de schuur. Opgeruimde tuinen, schone paden; we houden ervan, het zit in onze aard. Maar wist je wel dat je met een bergje bladeren in je tuin veel dieren blij maakt? Spinnen, wormen en insecten houden van deze vochtige en warme plekken waar ze beschutting vinden en voedsel. Vogels komen weer af op de insecten. Wil je je tuin toch graag opruimen? Maak dan bergjes in de border of veeg een bergje bladeren onder een bankje of onder de heg.

Plant herfstbloeiers

Met een paar mooie herfstbloeiers in je tuin kun jij nog wekenlang genieten van een kleurrijk uitzicht. Planten die in oktober nog bloeien zijn bijvoorbeeld de hemelsleutel (sedum). Deze vetplant lokt ook veel vlinders. Herfstasters geven kleur aan je border, maar kunnen ook prima in een pot. Verder kun je kiezen voor een anemoon of de bekende zonnehoedjes. Deze ruiken heerlijk en trekken insecten aan. 

Gras inzaaien

Een gazon heeft ’s zomers heel wat te verduren. Spelende kinderen, veel zon en misschien wel een zwembad hebben de grasmat er niet mooier op gemaakt. Heb je kale plekken in je grasveld? Je kunt dit voor de winter nog herstellen door graszaad in te zaaien. De grond is nog warm en er valt genoeg regen. Het gras heeft nu nog genoeg tijd om te ontkiemen en te groeien voordat de winter echt begint.  

Bessenstruiken

Wil je ook in de herfst nog genieten van kleur in je tuin en tegelijkertijd de vogels en vlinders een handje helpen? Plant een bessenstruik of een haag van bessenstruiken. Dit kan heel goed in de herfst zolang het nog niet vriest. In en onder de struiken vinden vogels en kleine diertjes beschutting en ze kunnen er in de koude maanden van eten.

Laat oude planten maar staan

Alles wat dood en dor is afknippen en in de groene ton? Dat kan natuurlijk, maar met het oog op de biodiversiteit is het beter om uitgebloeide bloemen gewoon te laten staan of liggen. Vlinders kunnen overwinteren in de dorre bloemen en de zaden worden door vogels gegeten. Zaden die niet worden opgegeten krijgen de kans te kiemen in het voorjaar en dat maakt jouw bloementuin nog mooier! Verder staan die uitgebloeide bloemen ook gewoon heel mooi. Zeker in de winter met een laagje rijp of sneeuw.

Waar
De voor- en achtertuin
Wanneer
In de herfst