Wat

Als in de herfst de dagen korter en de nachten frisser worden, is het voor de egel steeds moeilijker om voedsel te vinden. Daarom houden egels een lange winterslaap. Tenminste, als hij nog een geschikt plekje kan vinden om zijn warme winterhuisje te bouwen. Jij kunt hem daarbij helpen.

Het is mooi als zo’n schattige egel in jouw tuin wil wonen, want de egel wordt steeds zeldzamer.  We nemen namelijk steeds meer tegels en schuttingen in de tuin. Daarnaast harken en schoffelen we net zo lang tot de tuin er strak en netjes bij ligt. Maar onbedoeld halen we dan ook de warme slaap- en nestelplekjes van de egel weg. Naast dat ze die gebruiken om te slapen, vinden ze er ook hun voedsel. Een egel eet namelijk de rupsen, slakken, kevers en muggen uit jouw tuin. Ze zijn dus natuurlijke bestrijders van schadelijke beestjes en zorgen zo voor een natuurlijk evenwicht in onze tuin.

Laat de blaadjes in jouw tuin liggen

Kunnen wij de egel een pootje helpen? Absoluut! Zorg dat je die boomstronk en de afgevallen blaadjes in je tuin niet weghaalt, maar verzamel het in een rustig hoekje in je tuin. Lekker beschut en afgeschermd van regen en wind. Kleine takjes of stukjes mos, de egel zal het allemaal gebruiken om een lekker holletje voor zichzelf te maken.

Heb je geen bladverliezende bomen in je tuin? Dan kan je ook een omgekeerd houten kistje of rieten mandje gebruiken. Leg er wat hooi of blad naast en je zult zien dat de egel zelf aan de slag gaat om zijn villa naar eigen smaak in te richten.

Zorg voor vochtig voedsel

We vinden het heel normaal om elke winter voer voor de vogels op te hangen. Maar wat dacht je van de egel in jouw tuin? Die kan in de winter ook best wat extra's gebruiken. Egels houden van vochtig voedsel. Ze worden heel blij van een beetje kattenvoer, gekookt ei, pindakaas en fruit. Een beetje water ernaast en er woont voortaan een gelukkige stekelvriend in je tuin!

Lees tips op de website van de Egelbescherming.

Waar
Laat in een rand van jouw tuin wat bladeren liggen.
Wanneer
Een egel gaat aan het einde van de herfst op zoek naar een plekje voor zijn winterslaap.