Wat

Buiten slapen in een koude winternacht; wij moeten er niet aan denken, maar voor vogels is het een doodnormale zaak. Ook al hebben ze ’s winters hun dikste pak aan, een beetje hulp om de koude nachten door te komen is altijd welkom.

Een nestkastje in je tuin is naast een broedplek ook een heerlijke schuilplek voor vogels als het vriest of hard waait. Grote kans dat de gevleugelde vriend, als hij af en toe al overwintert in jouw kastje, in de lente terugkomt om er zijn nestje te bouwen.

Om vogels te lokken moeten ze in jouw tuin drie dingen kunnen vinden: water, eten en een schuilplaats. Dat laatste is steeds vaker een probleem, omdat natuurlijke nestplaatsen meer en meer verdwijnen. Boomholtes zijn niet meer te vinden en huizen worden steeds beter geïsoleerd. Door een nestkastje op te hangen help je vogels aan een schuilplaats en een broedplaats.

Verschillende woonwensen

Een middagje timmeren of shoppen, een stevige boom zoeken en hangen maar… Zo simpel is het aanbieden van een broedplaats voor vogels helaas niet. Vogels hebben heel verschillende woonwensen. Kijk dus eerst welke vogels in je tuin vliegen en koop of maak dan pas een nestkast.

Mussen, mezen en boomklevers willen namelijk het liefst een nestkast met een kleine invliegopening. Roodborsten, winterkoninkjes en merels zijn juist op zoek naar een half open nestkast.  

Kieskeurige vogels

Heb je een nestkastje in je tuin hangen, maar lukt het maar niet om het bewoond te krijgen? Vogels zijn heel kieskeurig en willen alleen de allerbeste plekjes. Met de volgende tips lukt het vast om de vogels niet alleen naar je tuin te lokken, maar ook te laten overnachten in jouw tuin.

Hang de kast met de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten. Zo zorg je ervoor dat het nestkastje uit de wind, regen en zon hangt.

  • Hang het nestkastje op een rustige plaats.
  • Zorg dat er geen takken recht voor de invliegopening hangen.
  • Takken rondom de kast kunnen juist wel helpen bij de eerste vlucht van de jonge vogels.
  • Hang het kastje 1,5 tot 2 meter van de grond, zodat katten er niet bij kunnen.

Uit de buurt

Ben je enthousiast en wil je nu gelijk allerlei huisjes maken of kopen? Goed bezig, maar let er op waar je de nestkastjes hangt. Heb je meerdere kasten voor dezelfde vogelsoort? Zorg dan dat je ze minstens tien meter uit elkaar hangt.

Veel vogels hebben in broedtijd namelijk een territorium. Nestkastjes voor verschillende soorten kun je het beste minstens drie meter uit elkaar hangen. Er zijn ook vogels die juist wel graag bij elkaar zitten, zoals huismussen.

Tijd om de nestkastjes in je tuin te checken! Verplaats ze zo nodig en maak ze schoon. En nu maar wachten op het broedseizoen. Hopelijk kun jij komend voorjaar genieten van allerlei vogeltjes die een nestje bouwen en hun jongen grootbrengen in jouw achtertuin. 

Waar
Wanneer