Wat

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van de natuur en ook voor jouw tuin. Ze ruimen bijvoorbeeld het afgevallen blad van je boom op. En bestuiven onze bloemen en moestuintjes. Het is dus slim om insecten naar jouw tuin te lokken. Dat kan bijvoorbeeld door 1 of meer tegels in jouw tuin te vervangen voor groen. Maar je kunt ook een insectenhotel in jouw tuin plaatsen.

Een hotel bouwen voor insecten is een leuke en leerzame manier. Met relatief eenvoudige materialen bouw je al een nuttig hotel waar vlinders, pissebedden, lieveheersbeestjes en bijen maar al te graag willen verblijven. Het geeft ze voldoende beschutting in jouw tuin. Op de foto's onderaan deze pagina kun je alvast wat inspiratie opdoen. Ben je niet heel handig? Dan kun je altijd een insectenhotel in een winkel kopen.

Maak verschillende kamers

Een hotel is een goede beschutting voor allerlei soorten insecten. En elk insect heeft zijn eigen eisen. Vlinders komen graag overnachten in je hotel, maar alleen als hun kamers verticale gleuven hebben.  De vleugels van een vlinder zijn gevoelig, dus het is belangrijk dat deze niet kunnen beschadigen aan ruwe wanden! De kamers met horizontale spleten zijn het paradijs op aarde voor lieveheersbeestjes.

Bijen hebben boorgaten of stengels nodig met een diameter van 2 tot 9 millimeter die aan één kant dicht zijn.

Zet jouw hotel in de zon

Je hebt hard gewerkt en je hotel is nu klaar om gasten te ontvangen. Maar... wat is nu de beste plek voor je hotel? Kies een plek van de grond af, in de volle zon en een plek die voldoende beschutting biedt. Want ook insecten komen het liefst droog een hotel binnen.

Voor een heuse viersterren beleving hangt je hotel daar waar veel bloemen aanwezig zijn. Zo is er voor de gasten, naast een heerlijke slaapplek, ook altijd voldoende voeding.

Waar
Plaats jouw insectenhotel op een plek waar veel zon schijnt.
Wanneer
Ga creatief aan de slag in 1 van de lentemaanden.