Wat

Fruitbomen zorgen voor lekker fruit, voor bijvoorbeeld een heerlijke appeltaart. Of een gezonde smoothie. Vaak geeft zo'n boom zoveel fruit, dat er meer dan genoeg is om te delen met de dieren en insecten in jouw tuin. Wees niet bang dat jouw tuin te klein is. Ook in een kleine tuin past prima een fruitboom.

Fruitboompjes laten je tuin er gezellig uitzien. In het voorjaar hebben ze mooie bloesems met veel verschillende kleuren. Het fruit dat uit de bomen valt, is een heerlijk maaltje voor de insecten, muisjes en misschien wel egels in jouw tuin. Op deze pagina geven we je wat tips hoe je een fruitboom kunt verzorgen.

Leiboom voor de kleine tuin

De keuze tussen fruitbomen is enorm. Heb je een grote tuin? Dan kun je verschillende soorten planten. Voor een kleine tuin kun je kiezen voor een klein fruitboompje. Zoals de leiboom. De leiboom staat op een lage stam waardoor het fruit op plukhoogte groeit.

Heel veel ruimte heeft deze leiboom niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld al ruimte maken door een paar tegels uit je tuin te halen. Als het eerste fruit aan de bomen komt, zie je vanzelf meer vogels en insecten naar je tuin komen.

Zorg voor voldoende zonlicht

Zoek wel een plek op met veel zonlicht. Het helpt om jouw boompje tegen een muur of schutting te plaatsen. De boom gebruikt dan de warmte van de muur. Zo gaat het fruit eerder rijpen.

Door jouw boompje bij het planten te bemesten, neemt hij voedingstoffen op en groeit de boom sneller.

Aandacht voor snoeien

Heb je de boom geplant? Dan is het wachten op het eerste lekkere fruit. Veel zorg heeft jouw boompje niet nodig. Wel is het goed om aandacht te besteden aan het snoeien:

  • Snoei je boompjes in de winter.
  • Het liefst rond februari, net voordat de sapstroom op gang komt.
  • Als het vriest, niet snoeien! Dan kunnen de wonden van het boompje invriezen en gaat hij dood.
  • Knip de dode takken weg.
Waar
Grote én kleine tuinen.
Wanneer
Leibomen kun je planten in het najaar en voorjaar.