Wat

Wie een deel van de stoeptegels vervangt door planten draagt bij aan een mooie en gezonde omgeving. Tegels lijken vaak de gemakkelijkste oplossing, maar een groene tuin heeft veel voordelen! 

Er zijn allerlei redenen te bedenken om je tuin te betegelen. Lekker makkelijk, geen groene vingers, geen onderhoud. Maar is een zo'n tuin wel zo goedkoop, handig of onderhoudsarm? Na een flinke bui ligt overal water. Op een warme dag kun je niet over de tegels lopen en de diertjes help je er zeker niet mee. 

Begin met een paar tegels

Insecten kunnen zo gemakkelijk voedsel en een schuilplek vinden. En met de aanwezigheid van al die diertjes, vlindertjes en insecten gaat je tuin echt leven. Maar bloemen en bomen zorgen ook voor verkoeling in je tuin en ze geven de straten kleur en geur. In een groene buurt voelen mensen zich prettiger en gezonder. 

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig? Is er een plekje waar je tegels weg kunt halen en kunt vervangen door groen? Het hoeft zeker niet rigoureus. Elke vierkante meter steen die je vervangt door groen helpt. Wanneer je ermee aan de slag gaat, zul je zien dat tuinieren ook nog eens heel leuk en rustgevend is. Een groene omgeving vermindert namelijk stress en bevordert de concentratie.

Geveltuintje of een border?

Wil je graag iaan de slag, maar heb je geen groene vingers? Op de website van Steenbreek vind je heel veel tips hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Ga je voor een geveltuintje voor het huis of een strook met beplanting (border) in de achtertuin?

Waar je jouw tuintje ook gaat maakt, kies voor vaste planten in plaats van eenjarige. Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Vogels zijn blij met bloeiende struiken en bloemen in de tuin. Ze trekken rupsen en insecten aan. Vlinders houden van bloemen met veel nectar, zoals lavendel of marjolein.

Nog meer tips lees je op de website Nature Today.

Lees ook deze tips

Waar
Maak een geveltuintje voor jouw huis. Of een grasstrook in jouw tuin.
Wanneer
In maart , of een andere maand in de lente.