Wat

Wil je de vogels in je tuin een handje helpen nu het kouder wordt? Om warm te blijven en niet teveel energie te verliezen, is het voor de vogels prettig wanneer ze zonder veel moeite hun buikje vol kunnen eten. Nu kun je natuurlijk naar de winkel snellen om een paar vetbollen te kopen, maar zelf vogelvoer maken is veel leuker. 

Elke vogel heeft zijn eigen smaak en voorkeur. Koolmeesjes en pimpelmezen hangen bijvoorbeeld graag aan een vetbol, terwijl merels en vinken liever op de grond hun eten vinden. Om zoveel mogelijk verschillende vogels naar je tuin te lokken, moet je ze dus een gevarieerde maaltijd voorschotelen. 

Vetbol of vogeltaart

De klassieke vetbol doet het altijd goed bij vogels. Moeilijk is het niet, het is hooguit een beetje geklieder. Smelt frituurvet in een pan en voeg er al roerend vogelzaad aan toe. Is het een beetje afgekoeld en kneedbaar, dan kun je het laten opstijven in een vorm. Welke vorm je kiest, is helemaal aan jou. Een muffinvormpje, plastic bekertje, oud theekopje of halve kokosnoot; alles is mogelijk! 

Wil je echt een feestmaal serveren? Maak dan een vogeltaart. Giet het gesmolten frituurvet in een tulbandvorm of bouw laagjes van verschillende vormen. Meng het vet met zaden. Je kunt er ook voor kiezen verschillende laagjes te maken. Zit alles in de vorm? Versier de buitenkant van de taart met doppinda’s, kleine rode appeltjes, cranberries, maiskorrels, gedroogde sinaasappel of zonnebloempitten. Is je taart klaar? Zorg voor een plekje waar honden en katten niet bij kunnen.

Brood en pindakaas 

Geen zin in vette vingers? Er zijn genoeg andere creaties te maken die de vogels echt weten te waarderen en die van je tuin een waar vogelrestaurant maken. Vogels houden van brood én van pindakaas. Snijd het oude brood in leuke vormen, smeer het in met pindakaas en strooi er een laagje vogelzaad overheen. Zo maak je mooie broodhapjes voor in je tuin. Met een kleurrijk touwtje er door, vrolijk je je tuin mooi op. 

Ook een kommetje van sinaasappel staat erg leuk voor het raam. Bewaar je halve sinaasappelschillen na het persen en maak er vogelvoerhouders van. Touwtje erdoor, vogelzaad erin en smullen maar! 

Pindaslinger

De pindaslinger is ook geliefd bij vogels en hang je als een slinger door je tuin. Het enige dat je nodig hebt is een zak doppinda’s, een naald en een stuk touw. Is het lastig om door de pinda te komen? Gebruik de prikpen en het prikmatje van de kinderen en je pindaslinger is zo klaar.  

Heb je nog een lege frisdrankfles en wat oude pollepels liggen? Maak een vogelvoerfles met pitten en zaden. Steek de lepels door de fles en maak een klein gaatje boven de lepels waar het vogelzaad door naar buiten kan. Voordeel van de vogelvoerfles: als het erg hard gaat met het voer hoef je niet gelijk weer een knutselmiddag te plannen, maar vul je gewoon de fles weer aan!

Lees tips voor een vogelvriendelijke tuin op de website van Stichting Steenbreek.

Meer tips hoe je een vetbol kunt maken, lees je op de website van de Vogelbescherming. Voor inspiratie om zelf vogelvoer te maken, kun je ook kijken op Pinterest.

Waar
Hang vogelvoer in de boom of zet het op een tafel in jouw tuin. Doe dit wel buiten bereik van honden en katten.
Wanneer
Vooral in de wintermaanden help je vogels met extra voer.