Wat

Wil je je tuin vergroenen en heb je tegels over? Gooi ze niet weg, maar gebruik ze voor een stapelmuurtje. Het geeft een natuurlijke uitstraling aan jouw tuin. En lokken ook nog eens dieren naar je tuin waarmee je de biodiversiteit in jouw omgeving een boost geeft.

Een stapelmuur is vaak gemaakt van oude stoeptegels en bakstenen, brokken bouwafval of oude dakpannen en is een prima manier om je borders te verhogen of een afscheiding of zitkuil te maken.

Een stapelmuur is decoratief, maar ook een geweldige plek voor verschillende dieren en insecten.  Door de vele kieren en spleten zijn het namelijk goede schuilplekken. Zonnige muren worden door insecten gebruikt om op te warmen. Spinnen, solitaire wespen, kevers, duizendpoten, kikkers, hagedissen en salamanders kunnen zich erin verstoppen en sommige wilde bijen maken er hun nest in. Soms nestelen er zelfs kleine vogels.

Laat plantjes groeien in jouw muur

Een stapelmuurtje kun je gemakkelijk zelf maken. Goed kunnen metselen is helemaal niet nodig. Je kunt een bindmiddel gebruiken zoals specie, steenlijm of stroleem, maar het hoeft niet persé.

Je muurtje wordt nóg leuker met planten of kruiden ertussen. Dat gaat uiteindelijk wel vanzelf, maar wil je niet te lang wachten dan kun je de natuur het beste een handje helpen. In de voegen en tussen de los gestapelde stenen kun je verschillende plantjes planten. Geschikte planten zijn vetkruid, klokjesbloem en de muurleeuwenbek, maar ook kruiptijm of klaprozen geven je stapelmuurtje een fraai gezicht.

Waar
Stapel de stenen op in een hoek van jouw tuin.
Wanneer
In de zomermaanden