Wat

De prachtige bloemen die je buiten ziet bloeien, hebben we te danken aan de bijen in ons land. Bijen brengen stuifmeel van bloem naar bloem. Dat zorgt voor meer bloemen. Doordat het klimaat verandert en er steeds meer steen komt in plaats van groen, gaan er over de hele wereld steeds meer bijen dood. Dat is niet goed voor de bijen, maar ook niet voor onze bloemen. Daarom moeten we de bijen een handje helpen.

Misschien jaag je zonder dat je dat door hebt ook wel bijen weg uit je tuin. Bijvoorbeeld omdat je de bloemen in jouw tuin hebt vervangen voor tegels. Of omdat je planten in je tuin hebt gezet uit verre exotische gebieden. Tijd om aan de slag te gaan en bijen ook in jouw tuin de ruimte te geven.

Er is keuze genoeg. Er leven zo’n driehonderd soorten bijen in Nederland, met allemaal hun eigen voorkeuren. We helpen je alvast een beetje op weg.

Laat het onkruid staan

De eerste stap is meteen de makkelijkste. Heb je onkruid in jouw tuin? Bijen houden van onkruid. Denk aan madeliefjes, paarden- en boterbloemen. Laat ze dus lekker groeien en bloeien.

Wil je een stap verder? Dan wordt het tijd voor een bloemborder: zaai een strook met verschillende bloemen in. Tips nodig? Planten als vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus zijn vroege bloeiers en erg populair bij bijen. Je vindt deze bloemen bij jouw plaatselijke tuincentrum.

Dit zet je op je balkon

Je kunt ook kiezen voor een kruidentuintje. Bijen zijn ook dol op kruiden. Denk aan bloeiende lavendel, salie of marjolein. Extra voordeel: de kruiden kun je zelf ook gebruiken. Wil je helemaal uitpakken? Kies dan voor een bijenhotel.

Heb je geen tuin, maar een balkon? Ook dan kun jij de bijen helpen. Vrolijk je balkon op met bijvoorbeeld een mix van grasklokjes, wilde reseda en ezelsoren. De bijen zullen je dankbaar zijn.

Meer tips voor een bijenvriendelijke tuin lees je op de website van Milieu Centraal.

Waar
Maak een strook met bloemen in een zonnig deel van jouw tuin.
Wanneer
De bloemen kun je in juni planten.