Wat

Een berg snoeihout kan goed van pas komen om je tuin aantrekkelijker te maken voor allerlei beestjes. Met een takkenwal, ook wel houtril genoemd, kun je van oude takken een mooie natuurlijke heg of afscheiding maken in je tuin.

Je hoeft de takken niet af te voeren en door het hoogteverschil dat je met een takkenwal creëert in je tuin trek je ook nog eens meer vogels aan.

De heggenmus kan zomaar een bewoner van je takkenwal worden en ook insecten als kevers, vlinders en wilde bijen vinden er een fijne schuilplek. Een takkenwal die dichtbij een vijver of sloot ligt zal ook padden, kikkers en salamanders aantrekken. Een takkenmuur dichtbij het huis of de schuur trekt eerder egels en mussen aan.

Vlecht de takken door de palen

Als je landelijk woont en alle ruimte hebt, kun je een grote takkenwal maken, waarvoor twee rijen stevige palen noodzakelijk zijn. Voor een kleine takkenwal in een achtertuin is een enkele rij palen of dikke takken voldoende.

Je vlecht dan de takken door de palen heen om je takkenwal stevig te krijgen. Dit gaat alleen met lange, flexibele takken van bijvoorbeeld de wilg.  

Tip! Plaats je takkenwal als het even kan tussen oost en west. Zo heb je altijd een schaduw- en een zonkant, wat voor de dieren en planten meer mogelijkheden biedt. 

Waar
Je kunt een takkenwal gebruiken als heg rondom jouw tuin.
Wanneer
In de zomermaanden