Wat

Planten op je dak. Je hebt er misschien nog nooit aan gedacht, maar groene daken en groene gevels zie je steeds meer. Naast dat het er prachtig uitziet, verhogen dak- en gevelgroen ook de biodiversiteit. Vooral een garage, bijkeuken, uitbouw of het fietsenschuurtje zijn hier heel geschikt voor.

Een groen dak heeft veel voordelen. Doordat het zo’n vijftig procent van de neerslag vasthoudt, draagt het bij aan een betere waterafvoer. Dat is nodig, want vooral bij stortbuien wordt de riolering behoorlijk belast. Daarnaast is het perfect als isolatie. Dankzij een groen dak hoef je in de winter minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt.

Kies het juiste groen

Het is verstandig om planten te gebruiken die goed bestand zijn tegen droogte, UV-straling en wind. Verder is het belangrijk dat de planten ondiep wortelen. Daarom wordt er veelal sedum gebruikt om een groen dak aan te leggen.

Sedums zijn ijzersterke vetplanten die vocht opnemen in hun bladeren. Die sedumplantjes zijn zo sterk dat ze goed tegen warmte en tegen enkele weken droogte kunnen. Dan kleuren ze mooi rood. Bij regen verschiet het dak van kleur, dan wordt het weer groen. Een prachtig gezicht dus! Naast sedum kun je ook uit diverse rotstuinplantjes, kruiden of mossoorten kiezen.

Laat de natuur haar gang gaan

Je hoeft niet bang te zijn dat je schuurtje of garage op een dag vol ligt met door het dak gezakte sedumplantjes, want vaak is de grindlaag die de meeste mensen gebruiken veel zwaarder.

Schrikt het idee van onderhoud je af? Ook dat hoeft niet! Je hebt er nauwelijks groene vingers voor nodig. Eens per jaar een klein beetje mest en voor de rest laat je de natuur gewoon haar gang gaan!

Lees tips voor een groen dak op de website van Milieu Centraal.

Waar
Start met het dak van jouw garage, bijkeuken of schuur.
Wanneer
In de zomermaanden